Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, вересня 28, 2023

 У кожній казці – мудрості перлина

Казки обожнюють усі – дорослі і діти. Саме вони вселяють у наші душі дихання чарів та магії, відчуття, що добро завжди перемагає зло. Казки живуть поряд із нашими мріями, вони наснажують, дарують тепло і поліпшують настрій.

Серед численних народних та авторських казок особливо виділяються коротенькі казкові оповідки Василя Сухомлинського.

Його казки хоч і короткі, але вони навчають бачити прекрасне у вчинках героїв, їх поведінці, навчають любити рідній край, свою Батьківщину.

Адже, як говорив Василь Олександрович,  кожна казка - це справді свіжий вітер, який роздмухує вогник дитячого мислення і мови, вчить людяності, доброти, працьовитості. Завдяки казці дитина пізнає світ не лише розумом, а й серцем.
    
     Цінність казок В.О. Сухомлинського в тому, що він давав змогу маленькій людині робити потрібні висновки про події і явища навколишнього світу, про людей і взаємини між ними.

28 вересня 2023 року виповнюється 105 років від дня народження видатного українського педагога, письменника, суспільного діяча, вченого зі світовим ім’ям Василя Олександровича Сухомлинського, який все своє життя присвятив вихованню й навчанню молоді, а його творча спадщина з роками не втрачає своєї актуальності. З-під пера автора вийшло понад 40 книг, 600 статей, 1500 мініатюр – казок, притч, новел та оповідань для дітей. Ім’я видатного педагога і талановитого письменника Василя Сухомлинського здобуло пошану і славу не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу. Найвідоміша його книга «Серце віддаю дітям» вийшла 30 мовами світу. Його ідеї, науково-методичні розробки, педагогічний досвід втілюються в навчально-виховних системах європейських держав, Японії та Америки. Безліч творів українця було перекладено на 53 іноземні мови, його праці видавалися в Англії, Китаї, Японії, Німеччині, Франції, Іспанії, Польщі та багатьох інших країнах.

    З метою вшанування пам’яті видатного педагога – гуманіста, письменника Василя Сухомлинського та популяризації його творчості в нашій бібліотеці була обладнана книжково-ілюстративна виставка «У кожній казці – мудрості перлина», яка висвітлює життєвий і творчий шлях В.О. Сухомлинського, розкриває його педагогічний спадок, доробок дитячого письменника. На виставці представлені роботи наших молодших читачів:  Громової Уляни,  Калкутіна Івана, Карпінця Кирила, Коржова Всеволода, Саркисяна Артема, які за своїми враженнями, у власних малюнках відобразили своє бачення і розуміння філософії улюблених казок В.Сухомлинського.



Також діти мали змогу ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Сухомлинського, цікавими фактами з життя, та доторкнутися до скарбниці мудрості педагога, відчути ту атмосферу, в якій творив учитель.