Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

пʼятницю, вересня 29, 2023

 

Бабин Яр…Голосами мертвих

Великий Боже, ми з твоєї згоди
Проходимо дорогу в Бабин Яр,
Де смертю Ти поєднуєш народи,
Щоб зберегти життя й свободи дар.

Д. Павличко

    

    29 вересня Україна відзначає  82-гі роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру. Цього дня нацисти знищили в Києві десятки тисяч громадян, мешканців міста, більшість з яких були євреями. Серед невинно закатованих були тисячі українців,  громадян інших національностей. Усі 778 днів німецької окупації в Києві тривали розстріли і насильства. Злочини в Бабиному Яру перевершили всі відомі до цього часу трагедії. За весь час німецької окупації у Бабиному Яру були розстріляно 90-100 тисяч людей, з них приблизно 65-70 тисяч євреїв.

    З метою увічнення пам'яті невинно загиблих  в Рибаківській бібліотеці відбулося засідання клубу «Жіноче крило». Працівники бібліотеки провели годину жалоби «Бабин Яр…Голосами мертвих».

В ході засідання бібліотекар розповіла присутнім про Київ за часів німецької окупації, представила хронологію подій, які відбувалися в Бабиному Яру, масштаби трагедії та кількість загиблих, серед яких і відома українська поетеса Олена Теліга.

Також на заході звучали вірші Д. Павличка, М. Бажана, Л.Костенко присвячені тим страшним подіям.

Говорили також про страхіття війни і смерті, про те, що практично у кожному місті чи селі був свій Бабин Яр, Про цінність людського життя.

 

Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона не має національних ознак чи терміну давності, і наш обов’язок – не лише з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, але й не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, лише пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.