Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, квітня 06, 2023

В країні Мультляндії.

     Сьогодні, 6 квітня відзначається Всесвітній  день мультфільмів! Рибаківська бібліотека вітає всіх з самим мультяшним святом!

     А чи бувають малюки, які не люблять мультиків? Думаю, НІ! Веселі та симпатичні, часом кумедні персонажі мультфільмів так захоплюють! Тим паче, що в багатьох із них є свої таємниці. Мультик – це жива казка, це книжка, що перебігла на екран телевізора чи монітора. І не важливо, яке дійство розвертається на екрані, адже стежити за яскравими персонажами так цікаво і захоплююче!

      А чи відомо Вам, що саме 6 квітня  вперше 118 років тому паризький винахідник Еміль Рейно представив публіці так званий "оптичний театр", який показував рухомі малюнки?  А  щоперший справжній мультфільм створив художник Еміль Коля у 1908 році?  Всесвітній день мультфільмів запровадили нещодавно - у 2002 році - з ініціативи учасників міжнародної Асоціації анімаційного кіно. В усьому світі найпопулярнішими вважаються мультфільми студії Disney, яка існує ще з 20-х років минулого століття. Широкого розповсюдження набув і окремий анімаційний жанр - японське аніме.А останнім часом, і дітей, і дорослих об'єднав новий анімаційний формат - повнометражні 3D мультфільми. До слова, це найбільш прибутковий вид сучасної кінопродукції.  І вже минає 93 роки  з часу створення першого українського мультфільма! Саме у 1927-му році режисер-аніматор В’ячеслав Левандовський створив перший український мультфільм - "Казку про солом’яного бичка".

 

В даний час українська анімація вважається одній із кращих. Чого тільки вартий «мультсеріал» про козаків!Ні для кого не є дивиною і те, що більшість мультфільмів створено за мотивами літературних творів. І хто сказав, що мультики тільки для дітей, а дорослі, серйозні люди їх не дивляться? Ще й як дивляться!  І, напевно, добре  пам'ятають  цікаві вислови героїв мультфльмів.    Сьогодні ми запросили читачів , учнів початкової школи на відкриття мультсалону «В країні Мультляндії», який у нас традиційно відкривається щороку в цей день. Діти з задоволенням подивилися дві серії мультфільма «Котигорошко» .До нових зустрічей!