Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

вівторок, березня 28, 2023

 

Визволення Миколаївщини від нацистської окупації

 6 березня 1944 року війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії Р.Я.Малиновського, форсувавши річку Інгулець і захопивши на західному березі кілька плацдармів, приступили до здійснення Березнегуватсько-Снігурівської операції. За два дні наступальних боїв частини Червоної Армії оволоділи Новим Бугом, Казанкою та іншими населеними пунктами. Перерізавши залізницю Долинська-Миколаїв, наші війська зламали фронт 6-ї німецької армії. З району Нового Буга війська фронту спрямували удар по тилах ворожих військ, що діяли на сході від Миколаєва. Одночасно зі сходу наступали 6, 5 ударна та 28 армії фронту, прикриті 17 повітряною армією. У березні 1944 року в районі селищ Березнегувате і Снігурівка було оточено і знищено угрупування гітлерівців чисельністю до восьми дивізій. 19-21 березня 1944 року визволено Єланець, Братське, Арбузинку. Тим часом війська правого крила 3-го Українського фронту заволоділи Новою Одесою і Вознесенськом. 20-24 березня війська цього фронту по всій лінії від Вознесенська до Миколаєва форсували річку Південний Буг. Частини 2-го Українського фронту на той час повністю очистили від окупантів Первомайськ, Криве Озеро і Врадіївку.

Просуватися довелося в неймовірно важких умовах бездоріжжя. Нерідко військову техніку, машини солдати буквально несли на руках. У ході визволення області активно взаємодіяли з наступаючими військами жителі області. Разом з солдатами вони ремонтували мости і дороги, евакуювали поранених, на плечах доставляли снаряди, патрони, пальне.   28 березня 1944 року 61-а гвардійська і 243-а стрілецька дивізії зі складу 6-ї армії форсували ріку Інгул, і увірвалися у Миколаїв з північної частини.  Майже одночасно зі сходу у місто ввійшли частини 5-ї ударної армії, з півдня у місто вступили війська 28-ї армії і 2-й гвардійський механізований корпус.

20-ма артилерійськими залпами салютувала Москва доблесним визволителям Миколаєва. Після визволення міста війська лівого крила 3-го Українського фронту, форсуючи річку Південний Буг, зав’язали бої на підступах до Очакова. 4 квітня 1944 року територія Миколаївщини була повністю звільнена від нацистських військ.

За героїзм, проявлений у боях за визволення Миколаївської області, понад 100 воїнів Червоної Армії удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 19 з’єднанням і частинам Червоної Армії присвоєно найменування “Миколаївських”, “Первомайських” і “Новобузьких”.

28 березня в бібліотеці, експонована викладка видань, актуальних до цієї дати,  під назвою "Ніколи  знову"