Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

понеділок, січня 17, 2022

 


ДИТЯЧА ПРОЗА ЄВГЕНА ГУЦАЛА


14 січня 2022 року виповнилося 85 років від дня народження Євгена Пилиповича Гуцала, творчість якого знана та відома широкому колу читачів. Твори письменника вивчають на уроках української літератури в школі. З нагоди ювілею письменника  для шестикласників   Рибаківського ЗЗСО  відбувся огляд літератури  «Дитяча проза Євгена Гуцала».  Читачі дізналися про життєвий і творчий шлях письменника, а також про те, що особливе місце у творчості Євгена Гуцала посідають твори для дітей. Син вчителів, сам за фахом вчитель, письменник дуже тонко відчував чистий світ дитячої душі. Юним читачам припали до душі твори, які оспівують природу, зворушливу дружбу дітей з птахами та звірятами. Особливо проникливо слухали уривки з книги Євгена Гуцала «Лось». Учні обмінювались враженнями від прочитаного, обговорювали проблему боротьби добра і зла.

Огляд літератури, представленої на книжковій виставці « Євген Гуцало» зробила бібліотекарка Тетяна Володимирівна, яка порадила користувачам вчитатися в твори Євгена Гуцала, основною темою яких є захист тендітних паростків добра від бездуховності, морального зубожіння та зла. На виставці було представлено такі книги:

Гуцало Є.П. Дениско

Це оповіднання про хлопчика Дениска, який жадібно пізнає і вбирає в себе розмаїтий навколишній світ. Коло його захоплень надзвичайно широке: його чарує природа, він відкриває для себе таємниці з життя звірів, птахів та рослин. Цікавиться хлоп’я буднями односельців. В цих оповіданнях дія відбувається у 50-х роках минулого століття.

Гуцало Є. Діти Чорнобиля.

Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книжки. Вона містить правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв уже після Чорнобиля. Твори письменника – це завжди подорож у таємницю людської душі – зустрічі з натурами чистими і правдивими, пошуками добра і справедливості.


Гуцало Є. Жовтий гостинець.

Героїня книжечки – дівчинка Ганнуся. Дядечко подарував їй маленьке жовте курчатко. Хазяйновита, дбайлива дівчинка турботливо доглядає і оберігає його.

Гуцало Є. З горіха зерня: Оповідання Сліпий партизанський зв’язківець і його поводирка Катруся, шукаючи в лісі партизанський загін, натрапляють на ворожу засідку і насилу вириваються з неї. І тоді сліпий, не бажаючи більше наражати дівчинку на небезпеку, відсилає її додому. Але подальшою поведінкою Катруся доводить йому, що її не лякає ніщо, навіть смерть. Що вона вже з “горіха зерня”.


Гуцало Є. Зелене листячко з вирію: Оповідання

Книга містить три оповідання – “Мороз сідає”, “Одуд”, “Зелене листячко з вирію”, головними героями яких є українські діти. Розповідається про їхню любов до природи, бережливе ставлення до тваринного та рослинного світу рідного краю.

Гуцало Є.П. Олень Август

 Збірка оповідань, в яких іде мова про те, як зароджуються в дітей любов до життя, до прекрасного й відраза до бридкого, про перші почуття й хлоп’ячі мрії.

Гуцало Є. Пролетіли коніКнига ліричних оповідань про війну і дітей, про важке повоєнне дитинство, чистоту людських відносин і душевне благородство, красу природи.

Гуцало Є. Співуча колиска з верболозуНизка новел, які сюжетно й тематично об’єднуються у вражаючу картину воєнного дитинства. Через окремі епізоди й конкретні деталі автор показує трагедію народу, не цураючись ні високого, ні болюче – страшного, навіть того, про що мовчали п’ять десятиліть.

Гуцало Є. У лелечому селі

Збірка оповідань, у яких відтворено чарівне дитинство: пізнання багатобарвного навколишнього світу, перші дитячі радощі й печалі. Є тут твори про життя школи, дружбу й товаришування, про дбайливих хазяйновитих дітей.