Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

понеділок, липня 12, 2021

 


Незалежна-значить вільна.



    30 років тому нездійснена мрія багатьох поколінь втілилася в життя: ми стали вільною та незалежною Україною!

    Здавна українці боронили свої свободи та права, повсякчас стикаючись із зовнішнім опором та внутрішніми незгодами. У боротьбі народилася i загартувалася єдина нація сміливих та щирих людей, що живе у прекрасній країні! Бурхливі події, що відбуваються впродовж останніх років на сході, перегорнули наш світогляд та змінили відношення цілого світу до України. Тридцятий рік  Незалежності України – особливий, наповнений тривогою, відчуттям болю, і одночасно – відповідальністю та гордістю за рідну країну ...

        Як важливо зараз для кожного українця знати справжню історію країни, не загубити ту ідею, заради якої «Небесна Сотня» віддала життя на Майдані! Молодь України,тридцятирічні ровесники Незалежності України, озброєні сучасними знаннями, прагненням до змін на краще, творять своє майбутнє, крок за кроком просуваючись до мрії..Ми наслідуємо та пишаємося видатними діячами та талановитими особистостями, що створили Україну. Пізнати та зрозуміти це найкраще допомагає книга.

        Пропонуємо Вам разом із нами поринути у світ української історії, подій минулого та видатних особистостей, що надихають та надають сили створювати справжню НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ!

До вашої уваги книги, які допоможуть досконало вмвчити історію України.

В’ятрович В. „Україна. Історія з грифом „Секретно”. Ця книга – зустріч з минулим. Тут – 61 історія, 74 роки і набагато більше людей та ситуацій, котрі дивляться на читача зі світлин та архівних документів. Разом вони складають образ українського XX століття – часу, коли світ по-справжньому відкрив для себе Україну та українців, століття, коли творилося обличчя України. Свого часу життя кожного з героїв опинилося під грифом „Секретно” стараннями нездоланної спецслужби. Описані в сухих звітах і відтворені істориком хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та складні партії на кількох гравців – спроба знайти відповідь на питання: що творить нашу долю – воля людини чи обставини?

 Яневський Д. „Проект Україна”. У новій книжці телеведучого, журналіста, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи із середини X століття до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історії країн Центральної та Східної Європи.


                                                 

Історія України: Джерельний літопис.

Упоряд.: В.І. Червінський,  М.І.Обушний, Т. Ю.Горбань, В.Є.Кругляков та ін..;

За ред. В.І. Червінського та М.І. Обушного. К.:ДП   «Дирекція ФВД» - 2008. – 800с.

 Вміщено документи і матеріали, які висвітлюють найважливіші події в історії України з найдавніших часів до сьогодення, методику їх використання та інші дидактичні матеріали.

Подано найрізноманітніші типи джерел: уривки з літописних свідоцтв, юридично-правових документів, генеалогічних таблиць княжих династій, фольклорних матеріалів, історико-географічних карт із праць відомих істориків, спогадів учасників подій, свідчень іноземців.

 Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття: - К.: Укр.письменник, 1994. – 413с.                                                                       

Книга доктора Ісидора Нагаєвського, написана в еміграції, висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії (1917—1921 рр.). На основі документів, свідчень сучасників, на тлі тогочасних подій в Європі автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. Думка автора полягає в тому, що Україна могла стати незалежною державою ще тоді. Читач познайомиться з новою для нього історичною концепцією і оцінками діяльності державних діячів і партій, того періоду, здебільшого діаметрально протилежними до недавно культивованих у радянській історіографії, і з вдячністю оцінить патріотизм і сумлінність покійного автора, який мріяв побачити свою книгу надрукованою у незалежній Україні. Друкується за сучасним правописом, зберігаються мовностилістичні особливості оригіналу.

Україна: Повна енциклопедія/ Авт. – упорядники В.М. Скляренко, Т.В. Іовлева, В.В. Мирошнікова, М.О Панкова; Худож.-оформлювач Л.Д. Киркач-Осипова. – Харків: Фоліо, 2007. – 463с.

 Енциклопедія "Україна" містить різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя нашої країни. Дванадцять розділів цієї книжки, що супроводжуються кольоровими ілюстраціями, цікаво і докладно розповідають про історію, звичаї та традиції українського народу, розвиток економіки, науки, освіти, культури, літератури і мистецтва в Україні. Енциклопедія стане у нагоді кожному школяреві не лише в навчальному процесі, але й для поглиблення знань про свою Батьківщину та при підготовці рефератів.

 Євромайдан: хроніка відчуттів [колекція есе Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука].  – Брустурів: Дискурсус, 2014. – 156с.

Подія Євромайдану й окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій із поглядів історичного, суспільного, культурного... Уже зараз звучить чимало думок й оцінок. Але на все свій час. Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук як літописці Євромайдану не фіксують події, а реагують на них так, як може відгукуватися кожен українець. І роблять вони це у власній письменницькій манері.