Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, липня 07, 2021


 

ФАБРИКА ЛЮБОВІ.

    Саме так називали письменницю Барбару Картленд, яка народилася 9 липня 1901, Бірмінгем, Англія , померла  21 травня 2000, Гатфілд, графство Гартфордшир, Англія) — англійська письменниця, однa з найбільш плідних авторів XX століття. Стала відомою завдяки своїм численним любовним романам; також публікувалася під ім'ям Барбара Мак-Коркодейл. У 1927 році вийшла заміж за офіцера Х'ю Мак-Коркодейла і у них народилася дочка Рейн. У 1936-му році після скандального розлучення Барбара вийшла за його кузена Х'ю (пом. 1963) і стала матір'ю ще двох синів — Глена та Ієна. Стала однією з найбільш знаменитих фігур лондонського суспільства, з'являючись на публічних заходах і на телебаченні й розмірковуючи про здоров'я, політику та моду. У 1990 році була зведена в ранг Дами-командора Ордена Британської імперії. Дочка Картленд від першого шлюбу стала мачухою принцеси Діани. Відомо, що сама Діана захоплювалася романами Барбари Картленд, але стосунки з письменницею у неї були натягнутими, і Картленд не схвалювала особисте життя Діани[9].Входить до числа письменників з великою кількістю перекладів, за даними бази даних ЮНЕСКО, перебуває на 7-му місці за кількістю врахованих ЮНЕСКО перекладних видань[10], автор 723 книг. Картленд належить рекорд, занесений в книгу Гіннеса: за один 1983 рік вона випустила 26 романів[11]. З її книг 657 — любовні романи, видані в усьому світі тиражем близько мільярда примірників. Крім романів, вона укладала збірники рецептів, писала книги про здоровий спосіб життя, ведення домашнього господарства, автобіографії і біографії сучасників. Після смерті в архіві письменниці залишилося ще понад сто романів, і нові книжки Барбари Картленд виходять донині. Твори Барбари Картленд неодноразово екранізувалися.

    Перший роман «Пилка, що танцює джигу» був опублікований в 1923 р. Сюжет романів Картленд розгортається по одній і тій же схемі: юна дівчина закохується в чоловіка, найчастіше аристократа (графа, герцога, принца); різні інтриги (любовні, політичні, шпигунські) заважають з'єднанню закоханих, але в підсумку все закінчується весіллям.

    До 120-ти річчя з дня народження Барбари Картленд в бібліотеці експоновано виставку «Для сердець, що кохають». На виставці виставлені численні твори, яких є безліч в бібліотеці. Це такі твори: «Дуель», «Музика для душі», «Пронзенное сердце», «Влюбленный дьявол», «Любовь на востоке» та багато інших.