Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

суботу, квітня 18, 2020


СВІТЛЕ СВЯТО - ВЕЛИКДЕНЬ

Одним із найголовніших для кожного християнина свята, яке приносить багато радості і душевної теплоти є Великдень. Це дійсно Великий День, який прославляє Воскресіння Ісуса Христа . Він знаменує собою перемогу над смертю і надію на вічне життя.
Це свято має свої традиції, які збереглися протягом багатьох століть. Так як Великдень  – найяскравіша ознака всього живого і оновленого, то головними символами цього дня вважаються Життя (паски і розфарбовані яйця), Вода і Благодатний Вогонь.
З давніх часів зберігається в Православній Церкві благочестивий звичай дарувати на свято Пасхальні яйця. Цей звичай бере свій початок від святої рівноапостольної Марії Магдалини, коли вона, після Вознесіння Господнього, прийшла в Рим для проповіді Євангелія, стала перед імператором Тиверієм і, піднімаючи йому червоне яйце, сказала: "Христос воскрес!" починаючи в такий спосіб свою проповідь.
         За прикладом рівноапостольної Марії Магдалини ми тепер даруємо на Пасху червоні яйця, сповідуючи животворну смерть і Воскресіння Спасителя - дві події, що Пасха поєднує в собі. Пасхальне яйце нагадує нам про один з головних догматів нашої віри і служить видимим знаком блаженного воскресіння мертвих, запоруку якого ми маємо у Воскресінні Ісуса Христа - Переможця смерті і пекла.
Також на Великдень завжди печеться солодка  паска, її також прийнято освячувати в церкві. Печеться паска в четвер перед святом , а в ніч з суботи на неділю освячується. Паска символізує те , як Христос куштував з учнями хліб, щоб вони увірували в його воскресіння. Випікається паска з дріжджового тіста у великих циліндричних формах. Паска може зберігатися до 40 днів. У давнину, шматочок від освяченого паски вважався лікувальним, зараз же багато хто про це навіть не знає.

         Для маленьких наших читачів пропонуємо переглянути низку мультфільмів про Великдень українською мовою. 

ВЕЛИКОДНЯ КАЗОЧКА


ЗАГУБЛЕНА ПИСАНКА


МИШКИ НА ВЕЛИКДЕНЬ ПАСОЧКУ МІСИЛИ


ПИСАНКА - ЧАРІВНЕ ЯЙЦЕ


ГРИЦЕВІ ПИСАНКИ



     Прийміть найщиріші вітання з нагоди найбільшого  християнського свята Воскресіння Христового! Нехай Ваші душі будуть світлі, чисті, як Великодній рушник і веселі, як райдужні писанки. Хай церковні дзвони Великодня принесуть у Вашу оселю радість, віру, надію і любов.

Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!




Джерело: http://odb.te.ua
                  https://erudyt.net/
                  https://www.youtube.com/