Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, листопада 13, 2019


ЧИТАЙ, МІРКУЙ, ЗДОГАДУЙСЯ!

Розвиток мовлення – це не лише збагачення словника, формування звукової, граматичної культури та вдосконалення зв’язного мовлення. Насамперед - це розвиток вміння спілкуватися.
Найважливішою умовою вдосконалення мовної запасу дитини є створення емоційно сприятливої ситуації, мовного середовища, яке сприяє виникненню бажання активно розвивати своє мовлення і брати участь у спілкуванні. Найближча, доступна і захоплююча діяльність дітей - гра.
Свого часу В.О. Сухомлинський писав: «... Не обрушуйте на дитину лавину знань ... - під лавиною знань може бути похована допитливість. Умійте відкрити перед дитиною в навколишньому світі щось одне, але відкрити так, щоб шматочок життя заграв перед дітьми усіма кольорами веселки. Відкривайте завжди щось недомовлене, щоб дитині хотілося ще і ще раз повернутися до того, що вона дізналась».
 З метою розвитку уваги,логічного мислення, зв’язного мовлення, 12 листопада,для користувачів молодших класів було проведено дидактичну  гру «Я почну, а ти закінчуй».
Гру було поділено на три етапи»: « Мами та малята», «Дім тварин та рослин», «Школа дружби». Діти активно брали участь у грі. Вони яскраво виражали свою думку, продовжували вміло речення та придумували нові завдання для своїх однокласників.
Між грою і мовленням тривав  двосторонній зв'язок: з одного боку мовлення дитини розвивалось і активізувалось під час гри, з іншого сама гра вдосконалилась під впливом і збагаченням мовлення.
 В кінці заходу малечі було запропоновано переглянути та обговорити  мультфільм «Котигорошко» у сучасному форматі.