Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, листопада 16, 2017



ОСІННЯ КРУГОВЕРТЬ 
БІБЛІОТЕКИ






Книжки - джерела світлих мрій,
Лиш взяти варто їх у руки.
Бібліотеки ж - храм святий
Книжок, духовності, науки.

Вони старанно бережуть
Найважливіше в світі, сутнє.
З бібліотек шляхи ведуть
Через минуле у майбутнє.





Рибаківська бібліотека є найбільш доступним культурним закладом для нашої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний та освітній центр.
Бібліотеки традиційно асоціюються з тишею, та більше – з суворою забороною порушувати цю тишу. Але не у нашому випадку випадку. Ми намагаємось бути центром розвитку сільської громади, швидко адаптовуватись до потреб читача, його запитів, уподобань, відчувати себе   корисними та затребуваними для своєї громади.

З початком навчального року у нашій бібліотеці розпочалася «гаряча пора». Адже це саме те місце де читачі, а це переважно діти, можуть знайти відповіді на всі свої питання і отримати інформацію, яка їх цікавить.
Різноманітні форми бібліотечних заходів допомагають бібліотекарям   налагодити ефективне спілкування не тільки з дітьми, а й з категоріями користувачів старшого покоління та молоддю, створити в бібліотеці комфортне інформаційно – комунікаційно – дозвіллєве середовище та дають змогу самим користувачам бути учасниками заходів та показати свої таланти.
Осіння круговерть заходів на базі нашої бібліотеки проходить цікаво та змістовно:
 5 вересня для самих маленьких читачів з метою навчити дітей слухати, відповідати на запитання, розвивати пам'ять, увагу, мислення, мову, виховувати любов до книги, бажання читати казки та інші твори, було проведено вікторину у супроводі мультимедійного обладнання «Цікаві таємниці казкової скарбниці».

22 вересня  з метою розширення знання учнів про героїв Другої світової війни, зокрема українських партизанів, які разом із основними воєнними силами знищували ворога в тилу; формування патріотичного почуття гордості за співвітчизників, які під час тяжких випробувань для країни не залишилися осторонь, а захищали свій народ від нацистських окупантів; ушанування пам'яті тих, хто загинув у Другій світовій війні; сприяння пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни, виховування в учнів повагу до героїчних подвигів співвітчизників, для учнів 7 класу  було проведено урок мужності «Бійці невидимого фронту».

З метою популяризації   бібліотеки та книги, підняття престижу професії бібліотекаря, залучення нових читачів до бібліотеки, заохочення кращих читачів, 29 вересня, до Дня бібліотек для категорії читачів початкових класів було проведено екскурсію до бібліотеки «Мандрівка до книжкової країни.

Не залишаємо без уваги і людей старшого покоління. Для них 14 вересня з метою збереження досвіду попередніх поколінь, традицій, побуту, звичаїв нашого села було представлено історико -  краєзнавчий калейдоскоп під назвою «Село моє – краплиночка на карті» у супроводі мультимедійної презентації.

Також для до дня людей поважного віку 1 жовтня пройшла вечір – зустріч під назвою «Мудрі та багаті віками». На заході для гостей було представлено невеличкий концерт, після якого учасники та гості мали змогу поспілкуватись за чашечкою чаю.
5 жовтня для шанованої категорії відвідувачів бібліотеки вчителів – пенсіонерів, з метою донести до свідомості учителя те, що він Учитель з великої букви у всі роки, у всі віки, було проведено масовий захід під гаслом «Цей день належить Вам по праву». 


















Адже ці люди – вчителі, педагоги, власною працею, даруючи свої знання учням, роблять великий внесок у розвиток людської особистості, і тим самим у розвиток нашого суспільства. Їх непосильна праця не може лишатися непоміченою і неоціненною по достоїнству.



Для учнів 6 класу, 2 жовтня, було проведено краєзнавчий урок «Чарівна Кінбурнська коса» до 25 – річчя створення ландшафтного парку з показом мультимедійної презентації.


З метою виховування любові до тварин, поваги до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, для учнів 3 класу 4 жовтня було проведено інформаційну годину з мультимедійною презентацією «Свято братів наших менших».  
Виховання у молодого покоління почуття патріотизму, відданості справі зміцнення державності, активної громадянської позиції нині визнані проблемами загальнодержавного масштабу. Метою патріотичного виховання є становлення громадянина - патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверену, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, знати свої права і обов’язки, цивілізовано відстоювати їх, сприяти єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві. Бібліотечні працівники виважено підходять до організації  заходів з питань патріотичного виховання, враховуючи  актуальність, оперативність, конкретне адресне їх спрямування.  Актуальними   у жовтні були: до дня захисника Вітчизни відео – презентація «Незламані війною» та до дня визволення України від фашистських загарбників та історична панорама «Була війна…»