Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, серпня 22, 2024

 

НАШ ПРАПОР – ДУХ ЄДИНОГО НАРОДУ

     Для кожного із нас найдорожча і найрідніша та земля, на якій ми народилися. Для нас, українців, це наша рідна Україна. Вона розташована у Центрально-Східній Європі. Її площа становить 603628 квадратних кілометрів.Кожна країна світу має свої символи.  А що означає слово «символ»? Це предмет, який характеризує державу, відображає її побут, традиції, господарювання, історичне минуле.   У статті 20 Конституції України записано: « Державні символи України це:

                                1)  Державний Прапор України.

                                 2) Державний Герб України.

                                3)  Державний Гімн України.»

     Отже, про перший державний символ України- Прапор – ми сьогодні і говорили..  До нього виявляють пошану, схиляючи голову  чи вклоняючись, а часом і стають на одне коліно. Військові віддають прапорові честь. Напередодні святкування Дня Незалежності нашої держави, за Указом Президента України вже котрий рік поспіль вся країна офіційно вшановує головний державний символ – Прапор України.  Це стяг із двох горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Багато століть відбувалося формування нашого шляхетного та яскравого стягу- священного двоколору. Багато поколінь захисників української землі проливали кров та клали свої голови за цей величний символ.Є популярне тлумачення, відповідно до якого синій колір символізує небо, а жовтий- стиглі пшеничні поля.  Однак існують також інші трактування колірної гами Українського Прапора. Хтось каже, що національний  прапор України- символ двох головних стихій: води і вогню. А з більш релігійної точки зору: синій колір- Божа сила, Небеса, а жовтий- це Віра.

     Для кожної держави прапор- це лице країни. Під цим прапором зустрічають іноземних гостей, приймають присягу військовослужбовці, працюють посольства України, його урочисто піднімають у дні слави та перемог наших олімпійців, а зараз під цим прапором наші бійці виборюють перемогу в ім’я свободи України, йдуть у двобій за справедливість, за чисте небо, за святу правду! За Україну!

     Напередодні Дня прапора для користувачів дошкільного віку , бібліотекарями була проведена акція «Наш прапор -  дух єдиного народу». Дітям розповідали про наші  державні символи і роздали прапорці  які вони з задоволенням вручали перехожим. Кожному з дітей ми також подарували маленький прапорець.