Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

пʼятницю, серпня 02, 2024

 Чорний жах


Щорічно 2 серпня в світі відзначають Міжнародний день голокосту ромів. Пам'ятна дата ухвалена на згадку про події 2-3 серпня 1944 року.

Впродовж тривалого часу, нацисти усували ромів як злодіїв, волоцюг, «небажаних, шкідливих елементів суспільства». Спершу нацисти ізолювали виключно маргінальних поодиноких ромів, але згодом все це перетворилося на знищення цілої нації.

Сьогодні лише одиниці знають про 2 серпня та так звану «циганську ніч», що була частиною Голокосту. Тоді в ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті «Аушвіц-Біркенау», що біля Освенцима, у газових камерах було вбито близько 3000 ромів. У ту ніч нацисти офіційно закрили «ромське питання», повністю ліквідувавши ромський табір, та поставили остаточну крапку у цій історії.

Саме про всі ці події йшлося сьогодні  під час перегляду документального фільму « Калі траш», що у перекладі з ромської означає «Чорний жах», який був представлений молоді  у нашій бібліотеці. Так називають період в історії ромів за часів Другої світової війни. І саме 2 серпня Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв нацистського геноциду ромів.

Сьогодні — час, коли як ніколи, важливо пам’ятати уроки історії та жахливі трагедії минулих поколінь, адже саме вони формують сучасні цінності. Свобода вираження, толерантність та усвідомлення єдності — це те, що людство має винести з цих уроків минулого”.