Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, квітня 11, 2024

 Увязнені, але не скорені

Щорічно, 11 квітня,  весь світ вклоняється людям, які пройшли неймовірно важкий шлях, віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих на території Європи і України.
    Саме 11 квітня 1945 року з його воріт вийшов останній в’язень. Ця пам’ятна дата увійшла в історію як Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.
    Здолавши нацистських катів в інтернаціональному повстанні, полонені нарешті вийшли на волю та вдихнули повними грудьми. В’язні найбільшого концтабору смерті Бухенвальд біля Веймара назавжди змінили хід історії людства.
    Відтоді пройшло немало часу та страшні злочини проти людства не мають строку давності. Геноцид цілих народів, масові розстріли дорослих та дітей на «фабриках смерті» в окупованих нацистами країнах, тортури та непосильна каторжна праця знищили мільйони безневинних людей.

З  метою  вшанування пам’яті жертв нацизму, в’язнів «таборів смерті»,  та привернення уваги  учнівської молоді до однієї з жахливих сторінок історії Другої світової війни, 11  квітня в нашій бібліотеці пройшла відеопрезентація «Увязнені, але не скорені», приурочена до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів.  Презентація проводилась з показом кадрів документального фільму, на якому було зображено життя людей в концентраційних таборах і звірства німецьких солдатів.

Присутні обговорили документальні свідчення та історичні факти нацистського режиму, зробили висновки про те, що жахливі сторінки історії Другої світової війни не повинні повторитися.