Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, квітня 27, 2022



Чорний біль України


   26 квітня 2022 року — 36-та річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції. найбільшої в історії ядерної енергетики. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. 26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії. По всій планеті знають про дату 26 квітня 1986 року, коли сталася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Це – найпотужніша і найбільша катастрофа, яку коли-небудь спричиняв мирний атом. Ця подія – нагадування про небезпеку  використання атомної енергетики, про героїзм ліквідаторів аварії, про наслідки, які ця катастрофа принесла довкіллю та людям.

     Близько трьох мільйонів постраждалих українців (з них понад 617 тисяч – діти) – такий людський вимір аварії на Чорнобильській АЕС.

Чорнобильське лихо призвело до фатальної необхідності сотням тисяч людей покидати домівки, рвати природні зв’язки з обжитим середовищем, що спричинило масштабні негативні демографічні, соціальні та етнокультурні процеси в українському суспільстві.

Цього року через окупацію ЧАЕС з першого дня війни  існувала небезпека повторення трагедії світового масштабу. Майже відразу після вторгнення окупаційних військ у зону відчуження там підвищився рівень радіаційного забруднення, оскільки їхня техніка підняла  радіоактивний пил.

Після деокупації Чорнобильської АЕС від російських військових дещо знизився суспільний та міжнародний інтерес до загрози ядерної безпеки. Проте вона ніде не ділася!!!

До уваги користувачів діє виставка-роздум літератури"Чорнобиль-чорний спомин,вічний біль."  На виставці представлені книги , які є в наявності в бібліотеці: Даєн Л. Чорнобиль-трава гірка, Вірина Л. Тієї вогняної ночі, Ковалевська Л. Чорнобильський щоденник,  Гейл Л. Останнє попередження,Чорнобиль-дні випробувань та інші.