Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, лютого 02, 2022

 ТВОРЕЦЬ УКРАЇНСЬКОГО БАЙКАРСТВА


    2 лютого виповнилося  210 років від дня народження Євгена Павловича Гребінки (1812-1848рр.) – видатного байкаря, письменника, перекладача,педагога,громадського діяча. Йому належить своєрідне місце в літературі 30–40-х років ХІХ століття.
    За своє коротке життя він встиг чимало: писав байки, поезії, романи, повісті й оповідання. Та найвизначніше місце в творчості Євгена Гребінки посідають байки. Його байкарський доробок складається з 27 творів, досить різноманітних за тематикою. У своїх байках Гребінка висміює людські вади, показує безправ’я селян та жорстокість поміщиків. Так, наприклад, у байці «Ведмежий суд» письменник хоч і говорить про суд Ведмедя та Вовка над Волом, але має на увазі розправу царських суддів над селянами-трудівниками. Панів, які занадто пишаються своїм походженням, письменник висміює у байці «Пшениця». Повчальними та широко відомими є байки Євгена Гребінки: «Дядько та дзвіниці», «Сонце та хмари», «Верша та Болото», «Віл», «Горобці та Вишня», «Гай та Сокири», «Рибалка», «Будяк та Коноплиночка», «Соловей», «Лебідь і Гуси», «Школяр Денис», «Пшениця», «Злий кінь», «Сонце та Вітер», «Ворона і Ягня» та інші.
    Сьогодні користувачі нашої бібліотеки мають змогу переглянути тематико-ілюстративну полицю «Творець українського байкарства», та познайомитися з літературним надбанням Євгена Гребінки, творчість якого міцно увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, а його твори заслужили право на вдячну пам’ять багатьох поколінь своїх нащадків.