Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, лютого 16, 2022

 НА ЇХНЮ ДОЛЮ ВИПАЛА ВІЙНА


        15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів України, долею одягнених у солдатські шинелі.

         Тридцять три роки тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Через Афган пройшло 160 тисяч українців, серед яких  3,5 тисячі молодих чоловіків з Миколаївщини. Тисячі юнаків гідно витримали тяжке випробування цієї війни. Там, у далекому Афганістані, воїни проявили найкращі людські якості: мужність, стійкість, благородство. У неймовірно важких умовах бойового життя, далеко від дому, щогодини наражаючись на небезпеку, і часом смертельну, вони зберегли людську гідність, вірність військовій присязі, військовому і людському обов'язку, навчилися дорожити військовою дружбою.

Та багатьом із них ніколи вже не судилося повер­нутися до рідної хати.. Не повернулися з того пекла 3 360 українських воїнів, з яких  64 сини Миколаївщини. Було поранено більше 8000 чол., а 3 560 осіб стали інвалідами.

Авганська війна – то трагічна сторінка історії нашого народу. 

    З метою  розширення знань читачів про історичні події афганської війни 1979 – 1989 рр. та виховання поваги і пошани до наших земляків -   воїнів-інтернаціоналістів,  15 лютого, у нашій бібліотеці відбувся історичний відеовояж «На їхню долю випала війна». На заході були присутні  прикордонники Рибаківки, які мали змогу ознайомитися з історичними фактами про події на території Афганістану, що навела бібліотекарка. 

 Переглянули відеофільми: «Ми вас туди не посилали» і  «Воїнам – інтернаціоналістам села Рибаківки -  присвячено».










  

           В ході заходу пролунали пісні :             « Зупиніть  війну», «А що таке щастя?» у виконанні Плахтій Вероніки та Карпінець Анастасії.  Також присутні ознайомилися з подіями війни в Афганістані,  переглядаючи книжкову викладку, що була створена у бібліотеці.