Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

понеділок, вересня 23, 2024

 

22 вересня ‒ День партизанської слави


       Історія воєн не знає жодного прикладу, коли народний рух опору досягав такого розмаху, організованості та ефективності, адже партизанський і підпільний рух в Україні за своїм значенням і масовістю став, по суті, другим фронтом у глибокому тилу ворога. Відповідно до указу Президента України від 30 жовтня 2001 року, на підтримку ініціативи ветеранів війни, 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави, як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з нацистами в глибокомe тилу ворога, не шкодуючи свого життя . День партизанської слави – державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.

         Патріотичний рух розгорнувся на території України, окупованої фашистською Німеччиною, з самого початку Другої світової війни: радянський уряд своєю директивою від 29 червня 1941 року закликав до всенародного руху Опору нацистам, до створення партизанських загонів та підпільної діяльності. У перший рік війни дії партизанів і підпільників мали неорганізований характер, бракувало підготовлених командних кадрів і фахівців. Але коли у травні 1942 року були створені Центральний штаб партизанського руху та його Український штаб, ситуація змінилася: масова робота серед населення, яку проводили підпільні партійні організації, співпраця з вже існуючими партизанськими загонами робили патріотичний рух в тилу ворога могутнім і героїчним.

     До цієї дати в бібліотеці презентовано виставку-хроніку «Пам'ять заради майбутнього». На виставці представлені документи, актуальні до зазначеної дати.