Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

понеділок, липня 26, 2021



 КИЇВСЬКА РУСЬ


День Хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні згідно з Указом Президента 28 липня . Цього ж дня Православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі  

Однією з найважливіших подій в історії України стало хрещення Київської Русі. Хрещення мало не лише історичне значення – воно насамперед духовно та культурно поєднало наш народ з європейським світом і таким чином стало важливою віхою в розвитку української державності.

         Офіційною датою хрещення Русі вважається 988рік, який став межовим в історії східного слов’янства і поділив його на два великі періоди – язичницький і християнський.


 Слов’янське  язичництво  відображало  погляди, вірування та обряди наших предків упродовж багатьох тисячоліть. У той час люди обожнювали сили природи,
вірили в духів, які населяли природу і супроводжували життя людини від її народження до смерті. Наші пращури вірили в таких богів, як Перун, Ярило, Хорс, Даждьбог, Світовид, Мокоша, Велес та багато інших. Та  поступово язичництво відступало під натиском християнських вірувань.

З прийняттям християнства Київська держава, згідно з тодішніми уявленнями, ніби очищалася від скверни, ставала країною і одночасно членом християнської співдружності. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, та узаконило державність.

Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти і культури: почали відкриватися школи, в Києві був збудований головний храм Русі - Десятинна церква Богородиці (996). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Риму, призвело до того, що Русь у середині XI ст. виявилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов'янських країн 

Рибаківська бібліотека-філія до Дня хрещення Київської Русі для широкого кола користувачів пропонує вашій увазі  віртуальну літературно-тематичну підбірку « Хрещення Київської  Русі: погляд через віки», що перенесе Вас в атмосферу історико-культурних подій, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях .


 Скляренко Семен. Володимир [Текст]:  Роман. – Д.: «Видавництво Сталкер», 2004.-528с.

 Роман відомого письменника-історика С. Скляренка розповідає про життя одного з найбільш прославлених героїв Давньої Русі, великого князя київського Володимира. Книга описує рішучу та агресивну політичну діяльність князя та політичне становище на Русі за його правління.      

  

 Духопельников В.  Володимир Великий/В. Духопельников.-Х.:ПЕТ,2015. – 128с.                        

   Ніхто з перших київських князів не залишив про себе таку память, як Володимир Великий. Про нього і час його правління на Русі, коли держава досягла вершини своєї могутності, народ створював билини, оповіді та пісні. Він хрестив Русь і таким чином встановив спадкоємний зв’язок з Візантією, яка була на той час центром європейської культури та освіти. Книга розрахована на широке коло читачів.

 

Грушевський, М.С.

Історія України-Руси: в 11 т., 12 кн. [Текст]  / М.С.Грушевський. – К.: Наук. Думка, 1991 -.Т.1: до початку XI віка. – 1991. – 648 с.

   Видання в цілому зображає становлення й розвиток народу, економіки, культури та державності України. Про Київську Русь читайте в частині ІІ: Епоха державного життя.

 

                                                                                                                                               

Грушевський М.С.   Духовна Україна : Збірка творів / М. С. Грушевський. – Київ: Либідь, 1994. – 558 с. – (Пам'ятки історичної думки України). – ISBN 5-325-00168-Х.

   Збірка включає популярні й наукові праці з історії релігії та церкви в Україні, створені найавторитетнішим українським істориком М. С. Грушевським. Висвітлюється загальна концепція їх розвитку зі стародавніх часів до початку XX ст. Читач із цікавістю перегорне окремі сторінки історії різних конфесій в Україні, ознайомиться з деякими релігійними обрадами й духовними віршами тощо. Для істориків, релігієзнавців, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією.

 Новий довідник. Історія України. – К.: ТОВ “Казка”, 2005.-736с.

    «Новий довідник: Історія України» подає відомості з історії нашої Вітчизни від найдавніших часів до сьогодення. Завдяки стислому, зро­зумілому текстові та оригінальній структурі користувачі зможуть швидко знайти вичерпну відповідь на багато питань з історичної проблематики. Довідник можна використовувати як для вивчення окремих тем, так і для повторення вже пройденого. Видання розраховане на широке коло користувачів, спосіб викладу та оптимальний обсяг матеріалу вирізняє довідник серед навчальної літера­тури та робить його універсальним.


Лубський  В.І. Релігієзнавство: підручник – К.:Вілбор, 1997.        -480с.

 Учбовий посібник знайомить з основами релігієзнавства. В ньому подані різні концепції теорії релігії, її структура і функції в житті суспільства і індивіда, висвітлені проблеми походження і еволюції релігії. Основна увага приділяється сучасним світовим релігіям. Кожна релігія подається в декількох аспектах, що дозволяє визна­чити відмінності і загальні риси релігій різних часів і народів. Вияв­ляється сутність релігії як суспільного феномена, оцінюється її роль в діяльності людей. В посібнику значну увагу приділено також проб­лемам соціології релігії, в яких релігія характеризується як предмет соціологічного аналізу, розглядаються методи її дослідження і най­важливіші течії соціології релігії.

Грушевський М.  Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями / Укладачі Й. Й. Брояк,  В. Ф. Верстюк. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2008. 736с.:іл..                                       У цьому виданні перша російська публікація книги  (С.-Петербург, 1913) видатного українського історика доповнена: новим текстом з останнього авторського видання (Відень, 1921. – Звірено з ним); нарисом відомого сучасного історика Владислава Верстюка, який продовжував оповідь Грушевського до наших днів; старовинними географічними картами, побутовими й батальними гравюрами, а також хрестоматією найважливіших документальних матеріалів з вітчизняної історії.              Видання в цілому зображує становлення  й розвиток народу, економіки, культури та державності України, яка ніколи не вдавалась до експансії й постійно вела визвольні війни, захищаючи сусідні країни від турецько-татарської навали. Багато місця відведено тут українсько-російським та українсько-польським зв’язкам, козацтву та козацькій республіці, демократичні підвалини якої стали основоположним принципом першої в Європі української Конституції 1710 р., створеної гетьманом П. Орликом. Книга приваблює яскравим художнім стилем і читається, як захоплюючий літературний твір.                                                                          Рекомендується для всіх, хто цікавиться багатою історією України.                         

Бокієвський  В.Ф. Історія хрещення Київської Русі. – К.: ТОВ «Видавництво Кондор», 2013.-64с.:іл..

У виданні широко розглядаються як відомі, так і малознанні історичні події, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях.                                      

Книга перенесе юного читача в атмосферу історико-культурних подій

 

    Перевір себе:

1.     В якому літописі і хто згадує про походження Київської Русі?

2.     Як довго існувала Київська Русь?

3.     Столицею Русі було місто…

4.     Якою була форма правління на Русі?

5.     Хто був першою християнкою серед князів на Русі?

6.     Скільки років тривало правління князя Олега?

7.     «Все його правління – безперервні війни». Про кого йде мова?

8.     За чийого правління було побудовано понад 400 церков?

9.     За чийого правління відбулася  зустріч князів у Любечі в 1097 р?

10.          В якому році відбулося Хрещення Київської Русі?

11.          З чиїм іменем пов’язують Хрещення Київської Русі?

 

Відповіді:

1. Літописець Нестор «Повість минулих літ»;

2. З кінця ІХ століття  - до середини ХІІІ століття;

3. Київ;

4. Феодальна монархія;

5.  Мудра княгиня Ольга (945-962);

6. З 882 по912;

7. Князь Святослав (962-972);

8. За правління князя Ярослава Мудрого (1034 -1054);

9. Володимир Мономах (1113 – 1125);

10. Хрещення Київської Русі відбулося у 988 році;

11.З князем  Володимиром Великим.