Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

середу, квітня 07, 2021


 Клуб превентивного виховання "Пульс"

Створення демократичного суспільства неможливе без високої правової культури громадян і, в першу чергу, дітей, без формування їх активної життєвої позиції. Правова культура включає в себе безпосередні дії людини, її поведінку в різних, часто непередбачуваних життєвих ситуаціях, вміння і готовність особистості вирішувати свої життєві проблеми, жити серед людей, спілкуватися з ними, орієнтуючись на морально-правові норми. Правова культура є невід’ємною складовою поняття"права людини". З метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя, Президентом України був виданий Указ №361/2017 від 14 листопада 2017 року "Про оголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту.

При нашій бібліотеці працює дитячий правовий клуб «Пульс». Метою створення клубу було бажання бібліотекарів  розповісти читачам про їхні права й свободи, визначені Конвенцією про права дитини; навчити правильно реалізовувати свої права; виховувати в дітей поважне ставлення до власної особистості та інших.

Позиціонуючи себе як центр правової допомоги дітям та їхнім батькам, бібліотека  здійснює правоосвітню роботу шляхом:

– формування навичок користування наданими правами та свободами;

–задоволення різноманітних потреб у правовій інформації з проблем дитинства;

– створення міцної бази знань у галузі права;

– розвитку критичного мислення, уміння спілкуватися з іншими людьми на

правових засадах;

– формування позитивного ставлення до принципу верховенства та високої

ролі законів у суспільстві;

– формування уміння розмірковувати, спілкуватися, спостерігати,

розв’язувати життєві проблеми з позицій існуючого законодавства;

– прискорення формування у дітей та юнацтва ціннісних, духовно-моральних

орієнтирів, допомоги у набутті життєвого досвіду та зменшення ймовірності прийняття помилкових рішень.

Вирішення цих завдань можливе при використанні різних форм і методів бібліотечної роботи, серед яких  є квест-тести, правові лото, дискусії, юридичні тренінги, аукціони, брейн-ринги, правові діалоги, бесіди-попередження, групові та індивідуальні розбори проблемних ситуацій, творчі конкурси на краще оповідання чи малюнок з правової тематики, віртуальні екскурсії урядовим порталом,аналіз правових ситуацій тощо.