Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

понеділок, квітня 26, 2021

 Чорнобиль в серці України. а тінь його по всій землі


Сьогодні, 26 квітня 2021 року виповнюється 35 років аварії на Чорнобильскій АЕС. Аварії, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Вона торкнулася життя кількох поколінь і завдала непоправних втрат. Спричинила забруднення навколишнього середовища, на довгі роки перетворивши територію довкола станції на зону відчуження. Катастрофа позбавила домівок тисячі людей. Проте найголовніше - трагедія забрала та покалічила людські невинні життя. 8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу.

Література, яка висвітлює Чорнобильську трагедію, дуже різноманітна, і з кожним роком ці книги стають все більш актуальними.  Вони відкривають у людині відчуття взаємозалежності власних дій та розуміння крихкості навколишнього світу. Ці книги можуть убезпечити наступні покоління від згубних вчинків.

5 книг про ЧОРНОБИЛЬ та його відлуння:

Світлана Алексієвич «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього»

Книжка від нобелівської лауреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич в перекладі української авторки Оксани Забужко неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі. Саме з її книги сценаристи серіалу «Чорнобиль» з невеличкими змінами взяли трагічну історію дружини пожежника Ігнатенка. Авторка створила оповідь на основі інтерв'ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження.

Григорій Медведєв "Чернобыльская тетрадь"

Книга  публіциста, фахівця з атомної енергетики Григорія Медведєва опублікована в 1989 році. Медведєв брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а після написав цю книгу, яку високо оцінили на заході - в 1991 році вона отримала премію газети Los Angeles Times. Твір Медведєва вважається безкомпромісним і правдивим текстом про аварію і її причини, а також про винних, і самим технічно грамотним текстом про аварію, на який досі спираються автори, які пишуть про Чорнобиль.

Юрій Щербак «Чернобыль»

Юрій Щербак - відомий український епідеміолог і публіцист, а також політик - в минулому посол України в США і Канаді, радник президента України Леоніда Кучми в 1998-2000 роках. У 1987 році Щербак виступив книгу "Чорнобиль", яка задумувалася як художнє осмислення аварію, що відбулася. Книга цінна тим, що представляє погляд українських вчених на аварію, який відрізнявся від позиції російських фахівців.

Володимир  Яворівський  «Марія з полином наприкінці століття»

У романі трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої знаходилась у селі Городища, розташованого всього за двадцять километрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про цей злочин, нехтування керівництва країни долями людей.

Маркіяш Камиш «Оформляндія або Прогулянка в Зону»

«Оформляндія…» – емоційний вимір Чорнобильщини, занурення у світ нелегальних туристів-«сталкерів». В книзі немає стандартних описів Зони,  історичних викладок і роздумів над істинними причинами Чорнобильської аварії. Тут – погляд зсередини на явище нелегального туризму в Чорнобильську Зону відчуження: смарагдові болота, міліцейські засідки, і збиті до кривавих мозолів ноги, загрозливі зливи нічної Прип’яті та світанкові чари Полісся. В книзі є спроба відповісти на питання, що коїться в душі людини, яка роками і потай досліджує заборонену землю.

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи представляємо бібліографічний список «Чорнобиль.35», який містить документальний масив джерел, що висвітлюють хронологію події, спроби подолання наслідків аварії та спогади очевидців і ліквідаторів катастрофи. У виданні представлено літературу, що відображена в електронних ресурсах і бібліографічних покажчиках Національної історичної бібліотеки України.

Посилання на текст: https://bit.ly/2Pl1CIv

В нашій бібліотеці організовано виставку присвячену подіям в Чорнобилі 26 квітня 1986 року.