Книга - це джерело освіти, знання і якщо збагачення, то збагачення культурного і душевного. (Рильський М.)

четвер, квітня 27, 2017


АТОМОМ РОЗТЕРЗАНА ВЕСНА

Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде…
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає...


Чорнобиль… Для мільйонів українців та жителів інших країн це слово назавжди закарбувалося у пам’яті, стало синонімом небезпеки, понівечених доль, невимовного жалю та довічного болю. Ця трагедія не тільки забрала життя та здоров’я тих, хто першим кинувся на боротьбу з лихом, вона і сьогодні нагадує про себе пустими населеними пунктами, землями, які на довгі роки виведені із господарського користування, тисячами скалічених душ. Увесь світ сколихнувся того трагічного дня – 26 квітня 1986 року, який назавжди увійшов в історію людства під назвою «Чорнобильська катастрофа».

Проходять роки після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям.

26 квітня – День національної жалоби. Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам’ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров’я та життя.

Цього дня Рибаківською бібліотекою  було проведено інформаційну годину – застереження «Чорнобиль: живий плач мертвої зони» для категорії користувачів 9 – 11 класів.

Усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих при ліквідації Чорнобильської катастрофи. Захід проходив у супроводі мультимедійної презентації «На розпеченім серці реактора».


Тема Чорнобильської трагедії знайшла своє відображення в творах письменників, художників, музикантів, кінофільмах. Встановлено пам’ятники ліквідаторам і жертвам Чорнобильської аварії в багатьох містах України, Росії та Білорусі.

Тому бібліотекарі не залишили без уваги й літературу, яка є в наявності в бібліотеці. Для користувачів було представлено тематичну полицю « І все перекреслив урановий атом…» .

Метою заходу є нагадування прийдешнім поколінням про величезну відповідальність перед людством тих, хто безпосередньо працює з мирним, як здається, атомом, про страшні наслідки Чорнобильської катастрофи для людей і природного оточення, а головне про жертовний подвиг ліквідаторів цієї екологічної катастрофи.